Cum se inregistreaza o drona in Romania

Exista multe discutii despre intrebarea Cum inmatriculez o drona? Incercam sa va oferim raspunsuri care speram ca va vor fi de folos.

Cum se inmatriculeaza o drona?

In acest moment, dronele care transporta echipamente foto/video trebuie luate in evidenta / inregistrate.

Conform prevederilor legislației naționale, operatorul unei aeronave fara pilot trebuie să dețină următoarele documente:

  • Certificat de identificare
  • Permis de zbor național pentru aeronavele cu masa maximă la decolare > 15 kg
  • Asigurare pentru daune potentiale produse terților
  • Autorizare privind operarea dronei

 

Certificatul de identificare se emite in baza unei cereri numita “Cerere de identificare a aeronavelor civilie motorizate fara pilot“.

Formularul poate fi descarcat de la urmatoarea adresa, punctul 21: Formulare UAV-urihttp://www.caa.ro/pages/formulare-aacr

 

Cerere de rezervare a insemnelor de inmatriculare / identificare
Aveti de completat, dupa cum urmeaza:

  • Tipul aplicatiei (aveti de bifat una din cele 2 variante: identificare initiala sau reinscriere in Registrul Unic de Identificare a Aeronavelor Civile)
  • Detalii privind aeronava (fabricant, model, destinatia, seria de fabricatie, masa maxima la decolare, culoare si insemne de identificare, daca e sau nu constructie de serie)
  • Detalii privind operatorul aeronavei (se completeaza doar in cazul in care operatorul aeronavei difera de proprietar) (nume, adresa, adresa de email, telefon). In acest caz mai trebuie atasata o imputernicire semnata/stampilata de proprietar, cum ca responsabilitatea operarii aeronavei apartine pilotului. Aceasta imputernicire trebuie insotita de o copie a certificatului de identificare a firmei (daca este cazul), dovada proprietar (factura), o copie de pe Cartea de Identificere a pilotului
  • Lista de verificare a cererii (cererea este corect completata, documentele privind identitatea si/sau eligibilitatea titulatului identificarii au fost anexate, fotografia aeronavei, chitanta platii in contul AACR (90 euro + TVA)

Numar de inmatriculare drona

 

Numar de inmatriculare drona

Toate acestea trebuie trimise catre AACR la adresa de email [email protected].

In mod normal, in termen de 5 zile lucratoare dosarul este solutionat si va trebui sa va prezentati personal la sediul Autoritatii Aeronautice Civile din Bucuresti, cu drona la identificare. Acolo se verifica seriile, se ataseaza un mic cip pe drona, se lipesc numerele de inmatriculare pe drona, se semneaza de primire pentru Certificatul de inregistrare. Procesul dureaza 10-15 minute.

Persoanele de la Autoritatea Aeronautica Civila sunt intelegatori cand vine vorba de problema dronelor, sunt de partea noastra. Au lasat sa se inteleaga ca daca ar fi dorit cu tot dinadinsul sa restrictioneze zborul dronelor ar fi facut-o. In schimb, se pare ei inteleg ca acest domeniu are un potential enorm pentru viitor si fac tot ce pot pentru a nu-l inpiedica sa se dezvolte.

Taxa de inmatriculare de 90 euro+TVA ni se pare cam mare. Este posibil ca intr-un viitor apropiat, inregistrarea unei drone sa se faca prin intermediul vanzatorului.
In concluzie ,in acest moment in Romania situatia se prezinta bine. Dronele sunt libere sa zboare aproape oriunde. Exista desigur si zone restrictionate precum baze militare, sedii de ambasada, aeroporturi penitenciare, Delta Dunarii si zona de frontiera.

In acest moment, in Romania nu exista o lege privind modul de operare al dronelor. Ordinul 8 din 21 ianuarie 2014 a expirat anul acesta pe data de 30 ianuarie.

 

La capitolul 9 din Codul Aerian avem printre altele:

Art. 103
(1) Se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda urmatoarele fapte:
a)  Exploatarea unei aeronave fara ca aceasta sa posede un certificat de inmatriculare/identificare si un certificat/autorizatie de navigabilitate ori documente echivalente;

Din pacate, lipsa unei legi clare privind aceasta categorie de aeronave, pune in aceeasi oala orice fel de drona, netinand cont de dimensiunile acesteia. Conform “legislatiei in vigoare”, indiferent daca ai un DJI Mavic Pro, un Phantom 4 sau un JJRC H20H, toate sunt tratate la fel, deci teoretic ar trebui inmatriculate.

Daca aveti de gand sa iesiti in public cu drone mari (exemplu: DJI Phantom, DJI Inspire, Walkera Tali), va sfatuim sa le inregistrati.

Daca aveti intrebari legate de inmatricularea sau operarea dronelor, va rugam adresati-le aici sau pe pagina de Facebook.

Lasă un răspuns