Drona Taxi: Cat costa si cand va fi disponibila pe piata?

O drona care poate transporta un pasager a fost creata de compania chineza EHang si a primit aprobarea de a fi testata in statul american Nevada.

Prototipul are o inaltime de 1,2 metri, cantareste 200 de kilograme si se ridica de la sol cu ajutorul a opt elice. Poate transporta un singur pasager timp de 23 de minute cu o viteza de 96 de kilometri pe ora, relateaza BBC.
Pasagerul trebuie sa-si seteze destinatia pe un touchscreen, iar computerul de la bordul dronei va stabili traseul. Pasagerul nu poate prelua comanda vehiculului daca apare o urgenta. Insa, in cazul unei defectiuni, drona va ateriza pe suprafata cea mai apropiata care este disponibila.

Chinezii spera sa inceapa sa vanda aceasta inventie din acest an. Pretul ei este estimat intre 200.000 si 290.000 de dolari.

Oficialii de la Institutul pentru Sisteme Autonome din Nevada au aprobat testarea dronei si vor prezenta rezultatele Administratiei Federale a Aviatiei pentru obtinerea aprobarilor necesare.

Nu s-a specificat daca un pasager va fi plasat in drona in timpul testarii.

Parerile expertilor sunt impartite in ceea ce priveste atractia pe care ar putea sa o exercite acest mijloc de transport pentru populatie.

Directorul de dezvoltare al institutului din Nevada, Mark Barker, spune ca asteapta cu nerabdare ziua in care dronele vor asigura servicii de taxi in cadrul retelei de transport a statului american.

In schimb, Douglas McNeill, analist la firma de consultanta Macquarie, considera ca va trece mult timp pana cand dronele vor transporta oameni, care, desi sunt atrasi de posibilitatea de a se deplasa mai repede, nu se stie cat de dispusi vor fi sa urce intr-un vehicul zburator fara pilot.

Lasă un răspuns