Drone sau Quadcoptere – ce sunt, cum functioneaza?

Dronele au devenit din ce în ce mai populare în rândul utilizatorilor obişnuiţi pe măsură ce producătorii au lansat modele pentru uz comercial la preţuri mici.

Drona este un dispozitiv de tip UAV (Unmanned Aerial Vehicle) capabil să zboare fără să fie pilotat de o persoană, care a fost folosit iniţial doar în scopuri militare pentru recunoaşterea unor obiective şi bombardarea unor ţinte strategice.

La fel cum s-a întâmplat şi cu internetul, dronele au trecut din sfera exclusivă a armatei şi, cu unele modificări importante, au ajuns să fie produse şi în scopuri comerciale. În prezent, dronele sunt folosite şi în scop profesional pentru filmarea de la înălţime a unor evenimente sportive sau concerte, dar şi de către utilizatori obişnuiţi care au descoperit o nouă “jucărie” cu care să-şi petreacă timpul.

De altfel, dacă dronele militare pot fi comparate cu avioanele, dronele civile sunt semnificativ mai mici şi mai puţin performanţe, dar au preţuri accesibile pentru o gamă diversificată de persoane.

Dronele civile sunt controlate wireless prin intermediul unei telecomenzi sau a unei aplicaţii de Android sau iPhone, iar atunci când eşti interesat de achiziţie trebuie să te interesezi de mai multe aspecte, cum ar fi camera foto, distanţă de zbor sau autonomia bateriei.

 

Concluzii

Numărul dronelor disponibile pe piaţa din România este destul de mic, cel puţin pentru moment, însă pe parcursul timpului lucrurile se vor îmbunătăţi.

Partea bună este că utilizatorii pot deja să aleagă între modele ieftine fără camera foto care costă 150 – 500 lei sau modele mai performante că design şi construcţiei care îţi permit şi să înregistrezi clipuri video. Practic, oferta disponibilă în România este una adresată fiecărui buzunar.

Tu te-ai jucat cu o dronă? Experienţa pe care ai avut-o te-a determinat să te gândeşti să îţi cumperi şi tu una cât de curând?

Lasă un răspuns